Wat ga jij doen op Open Monumentendag?
Op 10 september is het weer zo ver: dan trekt Vlaanderen er voor de 35e keer op uit op Open Monumentendag. Op deze website ontdek je het programma uit de Ginterregio. Zin in meer? Ga naar openmonumentendag.be en ontdek het volledige aanbod.
Alles draait dit jaar rond immaterieel erfgoed. Je ontdekt de verhalen en tradities achter onze monumenten. Die gekoesterd worden, mee evolueren met de tijd en springlevend blijven tot vandaag. En je ontmoet de mensen die zich er met hart en ziel voor inzetten.
Open Monumentendag is er voor iedereen en bovendien helemaal gratis.
GISTEL | Levendig erfgoed en Kastelen & Abdijen
Ook dit jaar doet stad Gistel opnieuw mee aan een dag waarop onroerend erfgoed centraal staat: Open Monumentendag. Dit jaar neemt stad Gistel twee thema’s ten harte: Levendig erfgoed en Kastelen & Abdijen.
We kozen voor 3 prachtige erfgoedparels die je gratis kan bezoeken
– Kasteel Montjoie
– Kasteel Bon Vouloir
– Abdij Ten Putte.
Inschrijven kan tot 8 september voor 1 of meerdere activiteiten. We spreken af op de locatie zelf, er wordt door de stad geen vervoer van en naar de activiteiten voorzien.
Programma
Locatie: Kasteel Montjoie (volzet)
Wat: Gidsbeurt door de mooie tuin
Uur: 13.30 uur (volzet), 15 uur (volzet) en 16.30 uur
Locatie: Kasteel Bon Vouloir
Wat: Het verhaal van Marcel De Crombrugghe De Looringhe gebracht door De Gulden Toren Gistel
Uur: 13.30 uur, 15 uur en 16.30 uur
Locatie: Abdij Ten Putte
Wat: Begeleide tentoonstelling
Uur: 14 uur, 16 uur en 17.15 uur
Voor meer info kun je terecht in ons vrijetijdscentrum Zomerloos via zomerloos@gistel.be of 059 27 98 71.
JABBEKE | Over paardenfokkers en dorpsschooltjes (tentoonstelling)
Kom meer te weten over de vele paardenfokkerijen, die er vroeger in Stalhille waren en die het polderdorp van heinde en verre bekend maakten.
En ontdek de geschiedenis van het onderwijs in Stalhille (de gemeenteschool uit 1874, de schoolstrijd, …)
De gemeenteschool van Stalhille ging ter ziele door de concurrentie met de vrije aangenomen school en werd later omgevormd tot gemeenschapszaal Swaenenburg.
De paardenfokkerij van het zware Belgische Trekpaard werd het meest belichaamd door de familie Simoens. Ook de familie Vanden Broecke speelde hierin een grote rol, maar kende toch niet dezelfde wereldfaam.
De gelegenheidstentoonstelling waarin beide onderwerpen worden belicht, vindt plaats in de beschermde kerk van Stalhille, die op Open Monumentendag ook kan worden bezocht. Gidsen van de Werkgroep Erfgoedcel staan ter beschikking van de bezoekers om een woordje uitleg te geven over de tentoonstelling en over de geschiedenis van de kerk en zijn talrijke kunstschatten.
Brochure (gratis) verkrijgbaar op de tentoonstelling. Deze OMD-activiteit wordt georganiseerd door Werkgroep Erfgoedcel Jabbeke, in samenwerking met Dienst Cultuur en Gemeentearchief Jabbeke.
Wanneer: zondag 10 september 2023, 10.00-12.00 uur en 13.30-18.00 uur
Waar: Sint-Jan Baptistkerk, Cathilleweg 91A, 8490 Stalhille
Meer info: E. gemeentehuis@jabbeke.be – T. 050 81 02 11
KOEKELARE | Fietstocht “Het Lint” met of zonder gids
Op zondag 10 september kan je een gratis fietsgidsbeurt rond ‘Het Lint’ meepikken om 10 uur en om 14 uur. Individueel kan je ook de Lange Max site, De Brouwerij (infopunt + Käthe Kollwitz en Fransmansmuseum) en Hovaeremolen bezoeken.
Het OMD-aanbod in Koekelare is tweeledig. We begeleiden fietsers langs ‘Het Lint’, een project dat kadert in het thema ‘Landscapes | Feel Flanders Fields’. Anderen kunnen opteren om meteen het Käthe Kollwitz Museum, de site Lange Max of de Hovaeremolen te bezoeken.
Deelnemers die meefietsen in het zog van een gids krijgen op 11 locaties tussen Praatbos en Lange Max uitleg over vergeten elementen uit de Eerste Wereldoorlog. Een toplocatie is het Koekelarebos met de opgegraven oefenloopgrachten.
Op de site Lange Max vertellen gidsen over de omvorming van de aanvankelijke boerderij tot de toeristische trekpleister tijdens het interbellum en vandaag. Geniet er ook van een leuke sketch. Enkele acteurs brengen je terug naar de tijd van toen.
De begeleide fietstocht ‘Het Lint’ is een traject van 11 km en start aan de militaire begraafplaats Praatbos (Houtlandstraat, Vladslo) om 10 uur en 14 uur. Vooraf inschrijven is niet nodig.
Meer informatie vind je hier.
OUDENBURG | Bomen en struiken om van te smullen Fietstocht door Oudenburg Op deze Open Monumentendag met als thema “Levend erfgoed” gaan we onze zintuigen laten genieten! Geen “plastieken” fruit uit de supermarkt maar echte smaak- en geurbommetjes uit onze eigenste aardegrond, zoals onze voorouders die nog kenden. Gewoonweg lekker! 3 euro toegang, gratis voor leden i.s.m. Stad Oudenburg.
Aanvang om 13u30. Reserveren is niet noodzakelijk maar wel aangeraden (cultuur@oudenburg.be)
Torhout | Ontdek villa ’s Gravenwinkel, zijn buurt en tuin
Van muziek over theater tot rondleidingen: op en rond de site ’s Gravenwinkel valt er tijdens Open Monumentendag heel wat te beleven!
Praktisch
11-12u: Kamerconcert in de villa
Opgelet: beperkt aantal plaatsen! Reserveren verplicht via vrijetijdshuis@torhout.be
Droom in de unieke setting van de villa weg op de muziek van Four Times a Lady, een klassiek gitaarkwartet. Vier professionele gitaristes laten je meegenieten van hun gevarieerd repertoire. Grootse muziek tijdens een intiem kamerconcert. Een must!
Vanaf 12u (doorlopend): Historisch “Torhout”
In de historische tuin strijkt een middeleeuws gezelschap neer. De leden van vereniging De Liebaert nemen je mee naar de veertiende eeuw in Vlaanderen. Ze reconstrueren kledij en voorwerpen van de gewone man en vrouw van toen… en gebruiken deze net als vroeger. Educatief (kids)gehalte verzekerd!
13u30-14u30: Natuurtocht(je)
Ga mee op tocht met een natuurgids en laat je verwonderen door de fauna en flora van de historische tuin.
15u00-16u00: Duik in het verleden
Laat je verleiden door de historische site ’s Gravenwinkel en zijn buurtverleden: een stadsgids neemt je mee op tijdsreis!
Meer info vind je hier.
VLOETHEVELD | Met Hart en Ziel op ontdekkingstocht in Vloethemveld – voor groot en klein
Tijdens een korte ontdekkingstocht door Vloethemveld, zijn er op een 8-tal haltes demonstraties, uitdagingen, dingen om over na te denken en dingen om te doen, aangeboden door mensen die ‘met hart en ziel’ werken in en voor Vloethemveld.
Verhalen, creativiteit, natuurbeleving, bosbeheer; het komt allemaal aan bod op een aantrekkelijke manier voor groot en klein!
Aangeduide route vanaf het Kamphuis | Vrije deelname (gratis) | Contact: info@vloethemveldvzw.be
ZEDELGEM | Op ontdekkingstocht in de Voormalige Brouwerij de Leeuw op Open Monumentendag (escaperoom-light)
In de brouwerij De Leeuw in Aartrijke wordt al lang geen bier meer gebrouwen. Sinds 2007 is dit beschermde monument door de gemeente Zedelgem gerestaureerd. Het is de bewaarplaats van het Gemeentearchief, de uitvalsbasis van de dienst Erfgoed en Archief en biedt een polyvalente ruimte voor allerlei vrijetijdsactiviteiten.
Op Open Monumentendag neem je zelf een duik in het rijke verleden van de brouwerij en de vroegere eigenaars die ‘met hart en ziel’ hun beroep als brouwer uitoefenden. In een team van maximaal zes personen (ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar) ga je op zoek naar een verloren gewaand stukje brouwerijgeschiedenis. Via verschillende opdrachten baan je je een weg doorheen de brouwerij. Lukt het jullie om de geschiedenis te ontrafelen?
Praktisch
- wat: speelse ontdekkingstocht doorheen de brouwerij die je zelfstandig aflegt
- waar: Voormalige Brouwerij De Leeuw, Engelstraat 7, 8210 Aartrijke
- wanneer: zondag 10 september (er is nog plaats voor 2 teams: om 14.00 en 15.00 uur)
- duurtijd: max. 1 uur
- De activiteit is gratis. Reserveren is verplicht en kan via archief@zedelgem.be of 050 82 44 14
Opgelet: de plaatsen zijn beperkt! Je schrijft je in per groep van min. 4 en max. 6 personen. Inschrijven kan nog om 14.00 en 15.00 uur via archief@zedelgem.be of 050 81 44 14.
- voor wie: mix van volwassenen en kinderen (vanaf 10 jaar)
Meer informatie via archief@zedelgem.be of 050 81 44 14
Vind jij het ontbrekende stukje in deze familiegeschiedenis verbonden met de brouwerij? ( Collectie Maria Desender-Depuydt, opname Henri Cottenier)