Ook in de Gintergemeenten ging de cultureel-erfgoedsector met het thema aan de slag. Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten die, in het kader van Erfgoeddag 2024, worden aangeboden.
JABBEKE
Op zondag 21 april is het Erfgoeddag, naar jaarlijkse traditie ook in Jabbeke. In zaal Sarkoheem is er vanaf 13u een tentoonstelling te bezoeken over hoe de mensen vroeger leefden: keukengerief, dagbladen, foto’s, gereedschap, avondlectuur, … De tentoonstelling is gratis toegankelijk tot 18u.
org: Lokaal Bestuur Jabbeke i.s.m. Erfgoedcel Jabbeke
waar: zaal Sarkoheem (Sarkoheemstraat 4, Zerkegem)
inl: Marcel Desmedt, 050/81 38 19 – marcelde@telenet.be
Meer informatie vind je hier.
Tijdens de opening van deze tentoonstelling vindt ook het uitreikingsmoment van de winnende gedichten van onze gedichtenwedstrijd plaats.
OUDENBURG
20 EN 21 APRIL 2024 – WANDELING ROND FORT PLASSENDALE – PLASSENDALE 1700 (VOLZET)
Exact vier eeuwen lang worden de sluisdeuren van Plassendale vakkundig door de sluismeesters bediend en dat wordt op Erfgoeddag gevierd. Met een wandeling rond het oude fort blikken wij terug op het dagelijkse leven van de fortbewoners en hun vele avonturen. Intussen wordt het sluizencomplex een weekend lang bezet door het Spaanse Regiment Spinola. Spektakel verzekerd op “Plassendale 1700”
Voor het volledige programma van Plassendale 1700: zie www.spaanstolhuis.be
Organisatie: Erfgoedkring Oudenburg en ’t Spaans Tolhuis
VLOETHEMVELD
Erfgoeddag in Vloethemveld – ‘Thuis’ – Slow art: kunstuitingen door de krijgsgevangenen
“Als je vluchtig naar een kunstwerk kijkt, vel je meestal vrij snel een oordeel. Het is mooi, lelijk, interessant of saai en je loopt weer verder. Neem je meer tijd, dan ontdek je meer en ben je minder snel geneigd te oordelen.” (G. Van Dijk)
‘Slow art’ is tijd nemen om naar een kunstwerk te kijken. Geen vluchtige blik, maar samen ontdekken wat er voorbij ons eerste oordeel ligt. De technieken die hierbij gebruikt worden zijn gekend als ‘VTS (Visual Thinking Strategies)’. Dit is een op discussie gebaseerde methode waarbij in een open maar gestructureerd gesprek naar kunst en objecten gekeken wordt met gerichte aandacht voor de kunst én elkaar. De methode is ontwikkeld voor musea, onderwijs en zorg.
Elke Dewulf begeleidt ons hierin om op erfgoeddag met een andere blik te kijken naar de kunstwerken van de krijgsgevangenen uit het Britse Kamp dat na WOII in de bossen van Vloethemveld werd ingericht.
PRAKTISCH
zondag 21 april om 10, 13u en 15u – 1,5 uur per sessie
Deelname: gratis
Parking: P2, Diksmuidse Heirweg 6, Zedelgem. Volg te voet de kasseiweg tegenover de parking, op het einde naar rechts, tot aan onthaalgebouw Vloethemveld (Vloethemveld 10a) (10 min stappen)
Reserveren: via www.vloethemveldvzw.be/activiteitenkalender . Max 3 x 20 personen. Honden niet toegelaten. Voorzie aangepaste kledij en schoeisel aan de weersomstandigheden.
Organisatie: Vloethemveld vzw ikv samenwerkingsverband tussen ANB, VLM, Gemeenten Jabbeke, Zedelgem, vzw Vloethemveld en HWCV
TORHOUT
Kinderparcours: een kasteel als thuis – ‘Erfgoed bij je Thuis’
Een kinderparcours in het kasteel Ravenhof!
Ga op doe-, maak- en speurtocht! Naar aanleiding van Erfgoeddag 2024 presenteert stad Torhout een bijzonder parcours op maat van kinderen doorheen het feeërieke kasteel Ravenhof. Het kasteel biedt vandaag onderdak aan de collectie Torhouts Aardewerk, maar vroeger woonden er een paar opmerkelijke figuren. Duik in de geschiedenis van Torhout… en ontdek de mysteries van het kasteel! Volwassenen kunnen die dag uiteraard de nieuwe tentoonstelling rond ’40 jaar Museum Torhouts Aardewerk’ bezoeken.
‘Erfgoed bij je thuis’
De Geschied- en Heemkundige Kring Houtland-Torhout roept op om met ‘erfgoed bij je thuis’ langs te komen. Heb je zelf een oud document, een archiefstuk of mogelijk een object uit Torhout? Dan geeft de Kring je er op Erfgoeddag graag wat uitleg bij en/of zorgt ze voor een digitale ontsluiting naar de toekomst toe.
Meer informatie vind je hier.