Erfgoeddag 2023 belicht de relatie mens-dier
WAT HEBBEN DIEREN MET ERFGOED TE MAKEN?
Zondag 23 april: die dag richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren. Van trekpaard,
schoothond en Mechelse koekoek tot en met tradities waarin dieren optreden zoals de
hondenzwemming, Reynaert de vos, de eerste zwaluw en de immer naarstige houtworm. Bezoekers komen gegarandeerd het hele
dierenrijk tegen, voor en achter de schermen.
Ook in de Gintergemeenten ging de cultureel-erfgoedsector met het thema aan de slag. Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten die, in het kader van Erfgoeddag 2023, worden aangeboden.


JABBEKE: WIJ EN DE DIEREN
Tentoonstelling / De mens heeft in het verleden vele wilde dieren getemd of dienstbaar gemaakt. Hoe staan we nu tegenover het dier?
We zien in de eerste plaats het dier als vriend. De mens houdt een kat, een hond, een parkiet, … als gezelschap. In de tweede plaats houdt de mens een dier als dienaar. Dan komen het paard, de koe, de ezel, de duif, … in het vizier.
Het dier kan ook als voedsel voor de mens dienen. Dan is er vooral sprake van de koe, het varken, de kip, de gans, de kalkoen en zelfs het paard. In dit geval zouden we het dier als slachtoffer kunnen aanzien.
Uiteindelijk heeft de mens ook vreemde vrienden. De leeuw is ons symbool. De olifant praalde niet alleen in het circus maar was ook een dienaar in bepaalde landen. Tenslotte zagen we de kameel vroeger bij de schoolfoto opduiken als onderdeel van reclame.
We beperken ons op deze erfgoeddag tot het gewone contact tussen mens en dier in de naaste omgeving of om de symbolische waarde. Dit alles illustreren we aan de hand van voorwerpen, foto’s en krantenverslagen. Tijdens deze erfgoeddag kan het lokaal van de werkgroep Erfgoedcel ook vrij worden bezocht.
10 tot 17 uur (gesloten tussen 12 en 13.30 uur) / CC Sarkoheem, Zerkegem (Jabbeke)
KORTEMARK : ONTDEK JE EIGEN FAMILIEGESCHIEDENIS
Beestig!, dat is het thema van Erfgoeddag dit seizoen. Samen met de vrijwilligers van het Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek gaan we op zoek naar de geschiedenis achter familienamen als; Dewulf, Vincke, Muys, … Waarom kregen onze voorouders precies die naam aangemeten? Dat kom je op erfgoeddag te weten!
Heb je geen dierlijke familienaam? Niet getreurd!
Tijdens de ganse dag kan je in het centrum terecht om je eigen familiegeschiedenis te ontdekken! Vrijwilligers helpen je graag met opzoekingen over je eigen stamboom en voorouders en vertellen uitgebreid de betekenis achter je familienaam. DE familie uitstap bij uitstek!
(Je kan begeleiding krijgen bij het uitwerken van een “beginners stamboom”, ook wel een kwartierstaat genoemd. Verder krijgen bezoekers uitleg hoe ze hier thuis aan verder kunnen werken.)
Ook boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want het VCGH organiseert die dag ook een Boekenverkoop van dubbels uit de collectie van het VCGH, met als thema: heemkunde, familiekunde, algemene geschiedenis, …

Zondag 23 april 2023 van 10u tot 18u
Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek, Elflijnenlaan 3, 8610 Kortemark
Organisatie: Vrijetijd Kortemark i.s.m. VCGH
Info via 051 56 61 08 of cultuur@kortemark.be
Gratis

OUDENBURG: FIETSTOCHT BEESTIG ERFGOED
Beestig erfgoed is een zeer dankbaar thema voor een polderdorp als Oudenburg. Rode draad doorheen deze fascinerende fietstocht zijn neerhofdieren. Naast verhalen rond oude schapen- en geitenrassen, beestenmarkten en het West-Vlaams rood, nemen we de deelnemers ook mee naar het verleden van de abdijhoeve en geven we een inkijk in tal van unieke hoeves en plaatsen waar beesten een belangrijke rol hebben gespeeld.
Kortom, een beestig verhaal uit het Oudenburgse verleden waarvan de sporen vandaag de dag nog altijd zichtbaar zijn. Afsluiten doen we natuurlijk met een drankje.
Zondag 23 april, 13u30-17u00. Plaats van afspraak: ipso facto.
Reservatie is verplicht. Dit kan door te mailen naar cultuur@oudenburg.be.
Voor inlichtingen: 059/56.84.01
ZEDELGEM: EXPO ‘GEITENBONDEN: ZEGT JOU DAT IETS?’
Het wordt een beestige Erfgoeddag in Zedelgem. Vanaf zondag 23 april ontdek je in het Lokaal Dienstencentrum Veltershof in Veldegem het verhaal van de geitenbonden en de betekenis deze dieren vroeger en nu. Ook de gidsen van Vloethemveld verwelkomen je op Erfgoeddag zelf graag voor hun wandeling ‘beestig in Vloethemveld’.
Meer dan 100 jaar geleden nam de geitenkweek in onze contreien een hoge vlucht. Ons land verkeerde op dat moment in diepe crisis en de rol van de geitenkweek was dan ook niet te onderschatten voor het overleven en de levenskwaliteit van de lokale arbeiders.
Her en der doken geitenbonden op, verenigingen waarin geiteneigenaars zich verzekerden tegen onverwachte verliezen. Ze kregen er ook ondersteuning bij het fokken en er werden volop tentoonstellingen en prijskampen georganiseerd. In Veldegem werd zelfs een van de eerste geitenverzekeringen opgericht.

Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de geitenverenigingen langzaam uit beeld en belandden in de vergetelheid. Toch zijn er nog heel wat mensen die zich met veel liefde en gedrevenheid inzetten voor het geitenras en de geitenkweek. Samen met Vlaamse en lokale kenners duiken we daarom in de lokale geitengeschiedenis met een boeiende tentoonstelling vol curiosa en weetjes over geiten vroeger en nu.
vanaf zondag 23 april van 13.30 tot 16.00 uur.
De expo loopt na Erfgoeddag door tot en met dinsdag 16 mei tijdens de openingsuren van het Lokaal Dienstencentrum Veltershof. Bijkomende weekendopeningen op zondag 30/4 van 10.00-12.00 uur, zaterdag 6/5 van 14.00-16.00 uur en zondag 14/5 van 14.00-16.00 uur.
Lokaal Dienstencentrum Veltershof, Koning Albertstraat 11, 8210 Veldegem
Meer info via archief@zedelgem.be of 050 81 44 14

VLOETHEMVELD: ERFGOEDDAG IN VLOETHEMVELD
Ontdek Vloethemveld op een unieke en beestige manier. Een gids neemt je mee op sleeptouw en maakt je aan de hand van verhalen, anekdotes en waarnemingen wegwijs in Vloethemveld.
Waarom is er een hondenkennel aanwezig op de site? Wat zijn ‘koeientetten’? Hoe werden luizen geweerd ten tijde van het krijgsgevangenkamp? Werden er ooit wolven gespot in Vloethemveld? Welke vogels kan ik spotten? Waarom begrazing door schapen? Wat is het verhaal van St. Joris en de Draak?
Wil je meer weten, schrijf je dan zeker in voor deze beestige activiteit!
Praktisch
Wanneer: zondag 23 april om 9.30 uur en 14 uur
Duur: 2,5 uur
Waar: Vloethemveld. Verzamelpunt in het Kamphuis: Vloethemveld 10a, 8210 Zedelgem
Deelname: gratis
Wegbeschrijving: Vloethemveld is het gemakkelijkst te bereiken met de auto of de fiets. Je kan de auto parkeren op parking 2, langs de Diksmuidse Heirweg 6, Zedelgem. De ingang van de parking is gemakkelijk te herkennen aan de grote mast. Er staat een bord ‘Privé parking’. Dat is geen probleem. Als bezoeker van Vloethemveld mag je die parking gebruiken. Vanaf de parking is het een 10 – tal minuutjes stappen tot aan de afgesloten site Vloethemveld (Vloethemveld 10a, Zedelgem)
Reserveren: verplicht via www.vloethemveldvzw.be/activiteitenkalender . Max 4×25 personen. Honden zijn niet toegelaten. Voorzie aangepaste kledij en schoeisel aan de weersomstandigheden.
Meer info via www.vloethemveldvzw.be